Historik

I februari 1895 bildades idrottsföreningen Kamraterna i Stockholm. Idén med att bilda IFK-klubbar spred sig snabbt över landet och en av de första orter som nappade var Falun. Så, den 23 januari 1897, bildades IFK Falun av gymnasister vid Falu Högre Allmänna Läroverk och blev därmed klubb nummer tre. I dag heter klubben IFK Falun Alpin eftersom vi har renodlat verksamheten till alpin skidåkning. Årsberättelserna visar dock att ett 25-tal olika idrotter har utövats i klubben sedan starten.

Slalom togs upp på programmet redan i slutet av 30-talet, men avsomnade i brist på en egen backe. 1943 fick vi dock igång en backe vid Logårdsstugan och därmed inleddes eran med slalomaktiviteter. På 70-talet försvann i stort sett all annan idrott från programmet, och efter en tid i Lugnetbacken satte klubben 1972 igång med den verksamhet i Källviksbacken som alltjämt är mycket stor.

Många duktiga åkare har funnits i klubbens led under åren. Den framgångsrikaste av alla är Ola Rylander, som på ett ben tog guldmedalj i störtlopp vid handikapp-VM 1982 och i slalom vid handikapp-OS 1984.

Idag kretsar verksamheten mycket kring den kommande generationen. Vi har en mycket bred rekrytering bland barn mellan 5 och 10 år.

IDROTTSHISTORIA OCH IDROTTSPROFILER I FALU KOMMUN

En berättelse om 17 olika idrottsföreningars historia från det dem bildades till idag. Och som visar vilka idrottsprofilerna och eldsjälarna i de olika föreningarna varit.

Föreningarna som berörs är,

Bjursås IK, Falu BS, Falu IK, Falu SS, Grycksbo IF, Holmens IF, IFK Falun, Ishockeyföreningarna i Falun, Karlsbyhedens IK, Korsnäs IF, Liljans SK, Lingheds IF, Slätta SK, Sundborns GoIF, Svärdsjö IF och Sågmyra IF.

Skriften är på 84 sidor och innehåller nästan 100 bilder.

Den kostar 120:- och kan köpas på Akademibokhandeln i Falun.

Uppdaterad: 26 SEP 2012 09:52